Breaking
Loading...

Find us on Facebook

Home » » Beşiktaş Efsaneleri: Hristo Kostanda

Beşiktaş Efsaneleri: Hristo Kostanda

Beşiktaş Efsaneleri: Hristo Kostanda

İdeal Defans Oyuncusu: Hristo Kostanda
5 Sezon üst üste şampiyon olan, 144 maçta 599 gol atan ve sadece 81 gol yiyen takımın belkemiğiydi o... 7 yıl formamızı giyen Hristo Kostanda, adını tarihimize altın harflerle yazdırdı.



1940'lı yıllarda Baba Hakkı Yeten, Voleci Şeref Görkey, Şükrü Gülesin, Baba Hüsnü Savman, Çengel Hüseyin Saygun, Kemal Gülçelik ve Hristo Kostanda gibi müstesna yıldız oyuncularımızın yanı sıra oynadığımız dinamik futbol ve benimsediğimiz '3 Pas 1 Gol' sistemi ile futbol dünyasında kırılamayan rekorlara imza atmıştık. Rakiplerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray'ın aksine sistemimiz netice futbolu üzerine kuruluydu. Sistem gereği uzun paslarla oynayan takımımız, rakip kaleye dikine giderek golü kokluyordu. O dönem takımımız o kadar skorer bir oyun sergiliyordu ki, taraftarlarımız derbi maçlara gelirken haklı olarak, "Bakalım derbide kaç gol atacağız" diye övünüyorlardı.

Hristo Kostanda gelince...1.87 boyunda, iri yarı ancak güçlü fiziğine rağmen hantal değil, bilakis çok hareketli bir futbolcuydu. İki ayağını da kullanan Hristo Kostanda özellikle topa hakimiyeti ve sert şutları ile dikkat çeken, ideal bir defans oyuncusuydu. En dikkat çeken ve önemli özelliği ise; kalemizin sıkıştığı ve zor anlar yaşadığı zamanlarda rakip kaleye kadar uzanan uzun paslarıydı. Adeta bir sanat icra edercesine attığı bu uzun pasları Şükrü gibi, Sabri gibi kanat oyuncularının ayağına gönderirdi.

Kupa koleksiyoncusu
1940-41, 1941-42, 1942-43, 1944-45 ve 1945-46 sezonlarında, siyah-beyazlı formamız ile 5 defa İstanbul Ligi Şampiyonluğu yaşayan Hristo Kostanda, bu şampiyonlukların yanı sıra 40'lı yıllardaki 'Başbakanlık Kupası', 'İzmir Fuar Kupası' ve 'İstanbul Kupası'nı da kazandı. Beşiktaşımız'ın forması altında toplamda 10 şampiyonluk yaşayan Kostanda, adeta bir kupa koleksiyoncusu olmuştu.

Takımımızın en önemli isimlerinden biri olan Kostanda, bu dönemde forma giydiği 96 maçta 4 de gol kaydetti.

Adrese teslim uzun paslar
Beşiktaşımız'ın formasını giydiği 7 yıl içinde, 'Hristo-Hüsnü', 'Hristo-Yani', 'Hristo-Yavuz' ve son olarak 'Hristo-Dr.Vedii' partnerleri ile vazgeçilmez defans ikililerini oluşturdu.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Takımımızın kalesinin sıkıştığı anlarda hücum elemanlarına ulaştırdığı uzun toplarla ünlüydü. Ekibimizin o dönem uyguladığı sistemde sürekli olarak uzun toplarla gole gidildiği için, bu sistemi en iyi uygulayan defans elemanlarından biriydi.

599 gole karşılık, sadece 81 gol
8 sezonda 5'i üst üste olmak üzere, 7 kez Lig Şampiyonluğu kazanan ve rakip kaleleri gole boğan, o dönemin Hristolu Beşiktaş'ı, 144 lig maçında, 599 gol atıp sadece 81 gol yemişti. İşte Hristo, Hüsnü, Dr. Vedii, Yavuz ve Yani gibi fizik güçleri çok kuvvetli olan defans oyuncuları ile mükemmel bir tablo oluşturan siyah-beyazlılarımız, sadece gol atarak başarı kazanılacamayacağını, gol yememenin de elde edilen şampiyonluklarda önemli bir faktör olacağını ortaya koymuştu.

Hristo Kostanda, gerek kişiliği gerekse oynadığı futbol ve kazandığı başarılar ile Beşiktaş tarihine adını altın harflerle yazdırmış önemli futbolculardan biridir.

Kaynak: Vala Somalı / Beşiktaş Dergisi (Sayı:77)
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Odd Themes - All Rights Reserved